משאבים

עריכת טקסט וקישורים

כל הוספת תוכן לאתר, בין אם מדובר במשאב או מדובר בפעילות, תדרוש שימוש בעורך הטקסט של מוודל. מומלץ להכיר אותו באופן בסיסי (ועדיף יותר מכך) משום שזהו כלי עבודה מרכזי ומשוכלל. עלינו לזכור כי אתר הקורס הוא אתר אינטרנט לכל דבר, ומשום כך עליו לדבר באותה "שפה" - הלא היא שפת הקישורים. קישוריות טובה, שמוצגת באופן קריא וברור, היא אחד העקרונות הבסיסיים ליצירת תוכן נהיר אשר מנצל את המדיה שבו הוא כתוב. במדריך להלן נסקור את האפשרויות שמציע עורך הטקסט וגם נלמד איך מטפלים נכון בקישורים.

בכל מקום בו תרצו (ותוכלו) להכניס טקסט מעוצב תפגשו את עורך הטקסט של מוודל. כברירת מחדל, העורך שיופיע הוא מסוג Atto, ועליו גם יוסבר להלן, אך במוודל ישנו עורך נוסף הנקרא TinyMCE (שלא יוסבר כאן). ניתן להחליף את העורך המועדף עליכם דרך דף ההעדפות בתפריט הפרופיל האישי.

בנוסף לאפשרויות שמציע עורך הטקסט, ישנה גם אפשרות פשוטה להוספת קישור כמשאב נפרד לדף הראשי של הקורס, וניתן לקבוע מספר הגדרות בנוגע לאופן ההצגה שלו.

במדריך זה:

עורך הטקסט

עורך הטקסט מגיע עם סט כפתורים גלוי, וסט כפתורים שמופיע בלחיצה על הכפתור ומציג אפשרויות מתקדמות יותר (מופיעים במסגרת אדומה להלן). מלבד כתיבה ועיצוב טקסט, עורך הטקסט מאפשר שילוב של מדיה מסוגים שונים, כתיבת נוסחאות, והטמעת תכנים.

כדאי לדעת! עורך הטקסט (Atto) כולל שמירה אוטומטית בכל דקה. אם מסיבה כלשהי התנתקתם מהרשת או שהדפדפן נסגר לכם, הטיוטה האחרונה שנשמרה תשוחזר אוטומטית בפעם הבאה שתתחברו לאותו הדף.

לפניכם עורך אינטראקטיבי אשר מציג הסברים על הלחצנים השונים. לחצו על הכפתורים בשביל ללמוד כיצד משתמשים בהם:

זהו עורך הטקסט של מוודל.

באמצעות עורך זה תוכלו להכניס עיצובים ומרכיבים שונים לתוכן שלכם ע"י שימוש בכפתורים לעיל באופן מהיר ופשוט.

לחצו על הכפתורים לעיל בשביל ללמוד כיצד משתמשים בהם!
שימו לב שלחיצה על הכפתור חושפת קבוצה נוספת של כפתורים

הוספת קובץ כסמליל

אם נרצה לצרף קובץ שיופיע משולב בתוך הטקסט נצטרך ראשית להטמיע אותו ואז ליצור את הקישור אליו. כדי לשוות לקישור מראה ברור יותר, מומלץ להציב אותו על גבי סמליל (icon) של קובץ, לפי ההסבר הבא:

  1. בעורך הטקסט נפתח את שורת הכפתורים השניה ע"י לחיצה על הצגת כפתורים נוספים.
  2. נלחץ על הכפתור ניהול קבצים.
  3. יפתח חלון המאפשר גרירת קובץ פנימה. נגרור את הקובץ לתוך החלון, ונסגור את החלון.
  4. בעורך הטקסט נדביק תמונה של סמליל הקובץ שהוספנו. ניתן להשתמש למשל בתמונות אלו לשם כך:

  5. נסמן את הסמליל שהוספנו ונלחץ על קישור בשביל להוסיף קישור לקובץ.
  6. בחלון שיפתח נסמן את ה-☑ ליד האפשרות פתיחה בחלון חדש. זה חשוב על מנת למנוע ניווט החוצה מהדף.
  7. נלחץ על עיון במאגרים, ובלשוניות שבצד ימין נבחר את קבצים משובצים (מוטמעים).



  8. נבחר את הקובץ שהעלנו בסעיף 3 לעיל, ובחלון שיופיע נלחץ על בחירת קובץ זה.

הנה דוגמא לתוצאה:



כפי שראינו לעיל עורך טקסט מכיל כפתור מובנה להוספת קישור שניתן להשתמש בו בכל מקום במוודל. נוסף אליו קיימת אפשרות להוסיף קישור באופן ישיר לדף הבית של הקורס, ולקבוע כמה מאפיינים לגבי האופן שבו הוא יפתח. כדי לעשות זאת מפעילים את העריכה באתר ובוחרים מתפריט המשאבים "קישור לאתר אינטרנט":


בדף ההגדרות של הקישור נתבקש לכתוב שם 1, שיהווה את הטקסט המקושר, וכתובת אינטרנט חיצונית 2 שתהיה הקישור עצמו. נוכל להוסיף בתיבת הנחיות לפעילות 3 הסבר על מהות הקישור (לאן הוא מפנה?) ולקבוע אם היא תוצג בדף הראשי של הקורס (במקרה של קישור מומלץ להפעיל אפשרות זו אם כתבנו הנחיה כלשהי).

בנוסף ניתן לקבוע את אופן התצוגה 4, כלומר כיצד יפתח הקישור (ניתן ללחוץ על האפשרויות להלן כדי לקבל מושג על התוצאה):

  • אוטומטי - התצוגה תיבחר אוטומטית לפי סוג הקישור (בד"כ פתיחה בחלון חדש).
  • שיבוץ - הטמעה של הדף המקושר בתוך מוודל. רלוונטי רק במקרה של תכנים המותאמים להטמעה, כמו סרטונים.
  • חלון חדש - פתיחה של הדף בחלון חדש. מומלץ במקרה שמדובר בהפניה מחוץ למוודל.
  • באותו דף - הקישור יפתח במקום מוודל באותו הדף.
  • פתיחה בחלון נפרד - הדף יפתח בחלון קופץ (Pop-up), אשר ניתן לקבוע את גודלו. מומלץ בד"כ שלא להשתמש באפשרות הזו כיוון שהיא יוצרת אסוציאציה של פרסומת ומציקה לצופה.



כתיבת נוסחאות

כדי להשתמש בכתיב מתמטי יש צורך להפעיל את אחת מהמסננים המאפשרים לעשות זאת. חשוב לציין שאין צורך להפעיל את כל המסננים יחד, כיוון שהם מקבילים זה לזה, ואינם תלויים זה בזה. למעשה, חלקם אף דורסים האחד את השני.

נעבור עליהם לפי הסדר, ונבחן בקצרה את ההבדלים:

  • כתיב אלגברי (דורש Tex) - כפי שמצוין בשמו תלוי במסנן אחר (Tex) ולמעשה אינו נותן שום תוספת מיוחדת, רק מאפשר שימוש בתחביר אחר מ-Tex שהרבה פחות ידוע ממנו. זהו שריד עתיק שאין בו צורך ומומלץ שלא להפעיל אותו.
  • כתיב מתמטי (תחביר TeX) - המסנן המוכר והאהוב ביותר על מי שמכיר את התחביר LaTex. הפעלה שלו הופכת את כל מה שמוקלד בתחביר מתאים בין שני סימני $$ לכתיב מתמטי מעוצב. כמו כן הפעלה שלו מוסיפה את כפתור עורך המשוואות, שמאפשר להוסיף סימונים מיוחדים בקלות, מבלי לחפש את פקודת ה-Tex בשבילם, וכן מאפשר לבחון את התוצאה לפני שמירת הדף (או פרסום בפורום). לאחר ששומרים את הדף, לחיצה כפולה על משוואה שנכתבה תפתח חלון קטן עם תחביר ה-Tex שיצר אותו:



  • כתיב מתמטי (MathJax - תחביר MathML, LaTeX) - מסנן זה מהווה שידרוג של המסנן הקודם רק בהיבט אחד, התצוגה. שניהם עובדים עם אותו תחביר ותחת אותם כללים, ושניהם גם מציגים את אותו עורך משוואות, אבל במקרה הזה לחיצה כפולה על המשוואה מציגה אותה באופן מוגדל:



    לחיצה ימנית על המשוואה פותחת תפריט שמאפשר לשנות מגוון פרמטרים בתצוגה, כמו גם את הטריגר להופעת ההגדלה (אפשר למשל לקבוע שהתצוגה המוגדלת תופיע בעת ריחוף עם העכבר מעל המשוואה). כיוון שמסנן זה והקודם לו ברשימה זו משתמשים באותו תחביר, הם לא יכולים להתקיים יחד, ולמעשה אם שניהם פועלים אז רק הראשון (Tex) מתפקד, והשני (MathJax) לא פועל.
  • MathType by WIRIS - המסנן הזה שונה משני הקודמים בכך שהוא מכוון למי שמעוניין להשתמש רק בעורך משוואות לכתיבת הביטויים, ולא מעוניין להקליד אותם ישירות לטקסט. יש לו תחביר מסובך באופן לא אנושי, אבל הוא כלל לא מוצג למשתמש כיוון שכבר בשלב הכתיבה בעורך הטקסט של מוודל, הוא ממיר את הביטויים לתצוגה מתמטית. הוא מציג עורך משוואות נפרד, והרבה יותר עשיר מהמסננים הקודמים, וגם מאפשר להמיר כתיבה (או ציור בעכבר) באופן חופשי לכתיב מתמטי:




    בשונה מהקודמים הוא אינו מציג שום דבר למשתמש בלחיצה כפולה על המשוואה.

אז במה בוחרים?

ל-MathJax יש היתרון של תכונת זכוכית המגדלת שלו, והאפשרות לכתוב את התחביר ישירות בגוף הטקסט, אבל רבים אוהבים את WIRIS בגלל העורך המשוכלל שלו. מומלץ פשוט להתנסות קצת בשניהם ולראות עם מה מסתדרים יותר טוב.