משאבים

פסקה, דף וספר

אחת הפעולות הבסיסיות בבנית קורס היא הוספת תוכן מקוון לאתר הקורס. אלו יכולות להיות הוראות לניווט באתר הקורס, מבואות ליחידות הוראה או חומר הקורס עצמו. את כל סוגי התוכן שנשלב (טקסט, תמונות, סרטונים וכד') נצטרך להציב בתוך משאב שמתאים לאופן שבו נרצה שהתוכן יוצג (אופי התוכן פחות משנה כאן). המדריך שלפניכם סורק את האפשרויות השונות להצגת תוכן כזה.

מוודל מציע שלוש דרכים להציג תוכן מקוון באתר הקורס שאינו חלק מפעילות, במסגרת התוכן המקוון ניתן להוסיף לאתר הקורס טקסט, תמונות, שמע, וידאו, קישורי אינטרנט, וכן רכיבים מוטמעים (Embedded) כגון מפות Google וסרטונים. ההבדל בין שלושת הדרכים נוגע בעיקר לאופן ההצגה שלהן, אך לעניין זה משמעויות נוספות כפי שתוכלו לקרוא להלן. בכל מקרה, הכנסת התוכן המקוון מתבצעת באותו האופן ע"י שימוש בעורך הטקסט.


הדרכים להצגת תוכן מקוון:

פסקה מעוצבת

פסקה מעוצבת מופיעה ישירות בדף הראשי של הקורס, ללא צורך ללחוץ על שום דבר. הפסקה תופיע תמיד, אלא אם כן היא מוסתרת (באופן מוחלט או כתוצאה מהגבלת גישה). בתוך הפסקה ניתן לכלול מה שרוצים, והיא אינה מוגבלת לטקסט בלבד.

כדאי להכיר כמה היבטים הנוגעים לשימוש בפסקה:

  • זו עשויה להיות אפשרות טובה להטמעת סרטון פתיח לקורס, אבל לא כדאי לשים את כל ההרצאות השבועיות באופן הזה (מוטמע), או להטמיע הרבה תוכן כבר אחר, מכיוון שטעינת הדף הראשי תארך זמן רב.
  • כיוון שהיא מוצגת בדף הראשי, לא ניתן להשתמש במעקב השלמה אוטומטי אודות צפיה בתוכן הפסקה, לשם כך יש לעשות שימוש בדף תוכן מעוצב (או ספר). עם זאת, ניתן לאפשר לסטודנטים לסמן שהם צפו בה.
  • באמצעות שימוש בהגבלת גישה, ניתן להציג תוכן שונה בדף הקורס הראשי לקבוצות שונות בקורס, וכך למשל להציג הודעה קבועה הרלוונטית רק לקבוצה מסוימת בקורס כך שרק החברים בקבוצה זו יראו אותה.
  • כאשר קובעים הגבלת גישה לפסקה אין משמעות מעשית להשארת הפסקה מוצגת כאשר תנאי ההגבלה לא מתקיימים, משום שכל מה שפסקה עושה הוא להיות מוצגת, וכאשר הגבלת הגישה תקפה (כלומר לסטודנט אין גישה אליה) אבל היא מוצגת בכל זאת. התוצאה היא רק הצגה שלה כאשר הטקסט בצבע אפור.

הוספת פסקה מעוצבת הינה פשוטה מאד. לאחר הפעלת עריכה באתר בוחרים מתפריט המשאבים והפעילויות פסקה מעוצבת, וכל שנותר לנו להזין הוא את תוכן הפסקה המעוצבת ואם יש צורך לקבוע הגבלת גישה או תנאים להשלמה.


דף תוכן מעוצב

דף תוכן מעוצב מופיע כמשאב (קישור) בדף הראשי של הקורס, שלחיצה עליו פותחת דף חדש שבתוכו מופיע התוכן. לשימוש במשאב זה מספר יתרונות על פני שימוש בקובץ המכיל את אותו מידע: דף תוכן נגיש יותר (למשל, לצופים בו מהטלפון הנייד), אינו דורש תוכנה לשם פתיחתו, וכן הוא מאפשר שיבוץ של רכיבי מולטימדיה מתקדמים בתוכו. לדף תוכן ישנו גם יתרון על פני שימוש בפסקה כיוון שהוא מאפשר מעקב אוטומטי אחרי השלמה כך שהפעילות תסומן ב"בוצע" כאשר הסטודנטים יכנסו לדף (כמובן שלא ניתן לוודא שהם באמת קראו אותו).

לאחר שבחרנו את באפשרות "דף תוכן מעוצב" מתפריט המשאבים והפעילויות עלינו לתת לו שם שיופיע בדף הקורס הראשי כקישור המפנה אליו, ואנו יכולים גם להוסיף הנחיה לפעילות ולקבוע אם היא תופיע בדף הראשי מתחת לשם הדף ו/או בתוך הדף מעל לתוכן המוצג בו.

בחלק תוכן נמלא את תוכן הדף עצמו, ואחריו נוכל לקבוע כמה היבטים הנוגעים לאופן התצוגה החזותית של הדף:

  • האם הוא יפתח בחלון חדש (Pop-up) ומה גודל החלון שיפתח? מומלץ בד"כ שלא להשתמש באפשרות הזו כיוון שהיא יוצרת אסוציאציה של פרסומת ומציקה לצופה.
  • האם להציג את שם העמוד בראש הדף? אם לדף שכתבתם יש כותרת שמו עשוי ליצור כפילות מיותרת.
  • האם להציג את ההנחיה לפעילות בראש הדף? ההנחיה תוצג מתחת לשם הדף.
  • האם להציג בתחתית הדף את תאריך העדכון האחרון שלו (באופן אוטומטי)? אם זה תוכו שצפוי להתעדכן, כדאי להפעיל זאת ע"מ שיהיה לסטודנטים קל לברר אם משהו השתנה בדף לאחרונה.


לצורך שימוש בתוכן המורכב ממספר עמודים, עדיף להשתמש במשאב "ספר" (להלן) מאשר במשאב דף תוכן מעוצב.


ספר

ספר הוא למעשה אוסף של דפי תוכן מעוצבים המאוגדים יחד עם מבנה של פרקים ותוכן עניינים (כמו המדריך הזה). משאב זה מאפשר ליצור חומר לימוד המורכב ממספר רב של דפים מעוצבים המכילים רכיבי מולטימדיה שונים, המהווים מעין ספר עם פרקים ותתי-פרקים. יצירת ספר מתבצעת בשני שלבים: ראשית ניצור את הספר עצמו, ואח"כ נוסיף לו אחד אחד את הדפים הכלולים בו.

לאחר שבחרנו את באפשרות "ספר" מתפריט המשאבים והפעילויות עלינו לתת לו שם שיופיע בדף הקורס הראשי כקישור המפנה אליו, ואנו יכולים גם להוסיף הנחיה לפעילות ולקבוע אם היא תופיע בדף הראשי מתחת לשם הספר. בהמשך נקבע כמה הגדרות הנוגעות לאופן התצוגה החזותית של הספר:

  • תסדיר הפרק - מתייחס לאופן התצוגה של פרקים ותתי פרקים בתוכן העניינים. להלן המחשה של האפשרויות השונות:



  • סגנון הניווט - מאפשר לקבוע האם בנוסף לתוכן העניינים יופיעו כפתורי חצים ( ) או קישורים בראש ותחתית כל דף לדפדוף לעמוד הבא או הקודם.
  • כותרות מותאמות אישית - אם נסמן תיבה זו כותרת הפרק לא תופיע באופן אוטומטי מעל תוכן הפרק, אלא רק בתוכן העניינים. אפשרות זו שימושית אם אנו מעוניינים בכותרת מקוצרת בשביל תוכן העניינים אבל בתוכן הפרק כוללים כותרת ארוכה ומפורטת יותר.

מיד לאחר יצירת הספר (ובכל פעם שניכנס אליו עד שניצור את הדף הראשון) נועבר למסך ההגדרות של הפרק הראשון. נקבע לו כותרת שתופיע בתוכן העניינים, והחלק מהפרק השני נוכל גם לסמן שמדובר בתת-פרק (שיופיע בהזחה או מספור תואם בתוכן). ונוכל להגשת למלאת כתיבת התוכן של הפרק.

לא ניתן ליצור יותר מרמה היררכית אחת של פרקים ותתי פרקים.

מעתה והלאה, בכל פעם שנרצה להוסיף פרקים (שהם למעשה דפיתוכן מעוצבים) לספר או לערוך אותם עלינו להפעיל את העריכה באתר (ישנו קיצור דרך לכך מתפריט הניהול של הספר). במשבצת תוכן העניינים נמצא את האפשרויות הנוגעות לסידור ועריכת הפרקים:


  • הסטה למעלה
  • הסטה למטה
  • עריכת הפרק
  • מחיקת הפרק
  • הצגת/הסתרת הפרק
  • הוספת פרק (או תת-פרק) חדש אחרי פרק זה